Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok.10-15 minut, aż sól wyciągnie wodę z cukinii.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Osączamy na sicie i studzimy.
  3. Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa robimy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
  4. Koncentrat pomidorowy podgrzewamy w małym garnku z łyżką wody. Dodajemy bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem. Cukinię obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Układamy warstwę w naczyniu żaroodpornym.
  6. Na cukinii układamy warstwę pulpecików.
  7. Posypujemy ryżem i polewamy sosem. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.
  8. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę.

Opis przepisu:

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to ciekawy pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Wyglądem przypomina lasagne, ale odkrywa przed nami nieco inne doznania smakowe niż tradycyjna włoskie danie. Dodatek ryżu zagęści nieco naszą potrawę i doda jej jeszcze więcej kolorytu. Zaintrygowana rodzina na pewno będzie zachwycona! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?