Tarta z kapustą i grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 8

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.
  2. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.
  3. Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.
  4. Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.
  5. Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.
  6. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  7. Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.
  8. Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.

Opis przepisu:

69. Kapusta i grzyby to nieodłączny element polskich świąt bożonarodzeniowych. Spróbujcie tym razem połączyć je z pyszną tartą. Nie zapomnijcie o przyprawie JARZYNKA WINIARY, która podkreśli smak farszu. Na waszym stole niech zagości nie tylko groch z kapustą, ale także tarta z kapustą i grzybami! Wystarczy dla każdego łasucha zachwyconego wyglądem i aromatem potrawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?