składniki:
liczba porcji:
Ciasto
Farsz


Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.
- Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.
- Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.
- Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.
- Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.
- Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY69. Kapusta i grzyby to nieodłączny element polskich świąt bożonarodzeniowych. Spróbujcie tym razem połączyć je z pyszną tartą. Nie zapomnijcie o przyprawie JARZYNKA WINIARY, która podkreśli smak farszu. Na waszym stole niech zagości nie tylko groch z kapustą, ale także tarta z kapustą i grzybami! Wystarczy dla każdego łasucha zachwyconego wyglądem i aromatem potrawy.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?