Piernikowa choinka

4/5 4 10 5 1
4/5 4 10 5 1
  • Przygotowanie: 38 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki.
  3. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.
  4. Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.
  5. Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  6. Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.

Opis przepisu:

Jeśli chcecie jadalną ozdobę na stół wigilijny, ta propozycja jest dla was! Z pozornie zwykłych ciasteczek można zrobić cudowna choinkę. Musicie ułożyć ciastka jedna na drugiej, od największej do najmniejszej. Szczyt choinki przyozdóbcie na przykład orzeszkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?