1

2

Przepisy

Piernikowa choinka

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 10 porcji

539 calories kalorie: 539 kcal / porcja

Jeśli chcecie jadalną ozdobę na stół wigilijny, ta propozycja jest dla was! Z pozornie zwykłych ciasteczek można zrobić cudowna choinkę. Musicie ułożyć ciastka jedna na drugiej, od największej do najmniejszej. Szczyt choinki przyozdóbcie na przykład orzeszkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.
  4. Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.
  5. Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  6. Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: