1

2

Przepisy

Kruche babeczki z serem

5/5 5 20 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 25 porcji

209 calories kalorie: 209 kcal / porcja

W świąteczny wieczór po uroczystej Wigilii najlepiej zajadać się kruchymi babeczkami. Dodatkowo możesz je podać z dodatkiem kremu z mascarpone, polukrowane lub ozdobione bożonarodzeniowymi słodkimi ozdobami Są idealne w momencie: „zjadłbym coś, ale nie wiem co”.. Babeczek jest tyle, że starczy dla każdego.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i szybko ugnieć ciasto.
  2. Jeżeli będzie za suche dodaj łyżkę gęstej śmietany. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremką wycinaj krążki i wylep nim foremki uprzednio posmarowane dokładnie masłem i posypane bułką tartą.
  4. Powinno wyjść 25 babeczek.
  5. Masa serowa: Jajka rozdziel i ubij pianę.
  6. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj żółtka, ser i budyń (proszek). Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Napełnij babeczki.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw babeczki i piecz przez około 35-40 minut.

2 wskazówki do przepisu

  • aaaaa
    posypaci posypką i innymi dodatkami
  • Zuzia
    Dodać 4 żółtka i odstawić do lodówki na 35 minut i piec w 175 stopniach

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: