Ciastka z marchewki

5/5 5 9 5 1
5/5 5 9 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 25 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach tak, by wypełniła szklankę.
  2. Smalec posiekaj z mąką, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą, a następnie zagnieć z marchewką.
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty.
  4. Ciastka piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni - aż staną się rumiane.
  5. Ciepłe ciastka możesz posypać cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym albo posmarować pod koniec pieczenia roztrzepanym żółtkiem.

Opis przepisu:


Ciastka z marchewki to szybki pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Ciastka w takiej formie to świetny sposób, aby Twoje dzieci polubiły marchewkę. Robi się je szybko i przyjemnie, a dekorowanie ich to wielka frajda dla najmłodszych! Cukier wanilinowy WINIARY sprawi, że piękny aromat wanilii będzie się unosił w Twoim domu jeszcze długo po upieczeniu naszych ciastek marchewkowych. Do dekoracji możesz użyć lukru, kolorowych posypek lub żółtka.
Z pewnością zasmakują Ci również nasze ciasteczka piernikowe z miodem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?