Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 12

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.
  3. Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.
  5. Do śmietany wsypać śmietan fiksy. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.
  6. Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.

Opis przepisu:

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną jest świetnym sposobem na świętowanie lata. Wykorzystaj sezon na porzeczki w pełni i stwórz zachwycające ciasto. Jeśli nie masz świeżych owoców porzeczki, możesz sięgnąć po domowy dżem. Kruchy spód ciasta powstanie na bazie Proszku do pieczenia WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?