Kotlety z ciecierzycy

Oceń ten przepis!

5/5 5 80 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Porcje 3

5/5 5 80 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę a natkę posiekać. Cebulę podsmażyć na łyżce masła.
  3. Dodać cebulę i natkę do ciecierzycy. Wszystko wymieszać.
  4. Następnie zmiksować blenderem. Wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Formować kotlety które obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
  7. Można podawać na ciepło albo zimno

Opis przepisu:

Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy. Do ich przygotowania, poza ciecierzycą, potrzebne są: cebulka, jajka i przyprawy. Całość tworzy wyjątkowo aromatyczny mix. Smak kotletów podkręci dodatkowo posiekana świeża natka pietruszki. Gotowe kotlety z ciecierzycy możesz podawać na ciepło, jak tradycyjne kotlety (np. z surówką i ziemniakami), lub na zimno. Doskonale sprawdzą się też jako pożywny lunch.

Ich wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 3 kwadranse, choć pewne przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej. Pamiętaj, by namoczyć ciecierzycę na noc, a na drugi dzień zacząć od jej ugotowania w lekko osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i posiekaj natkę. Cebulkę podsmaż na łyżce masła. Jeśli jednak zależy ci na czasie – kotlety z powodzeniem przygotujesz używając ciecierzycy w puszce!

Cebulę, natkę i ciecierzycę przełóż do jednego naczynia i wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbij do niej jajko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Usmaż je na rozgrzanej patelni – użyj do tego masła. Smaż tak długo, aż
kotlety uzyskają złoty kolor z każdej strony. Tak przygotowane kotlety z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni, dlatego warto przygotować ich więcej, by zapewnić sobie obiad i przekąskę na dłuższy czas. Sprawdzą się jako pożywne danie na szybko.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?