Dorsz pieczony w porach

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 2

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Filety myjemy, osuszamy i przekrawamy na dwa kawałki. Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.
  4. Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.
  5. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Opis przepisu:

Zupełnie inny wymiar smaku. Przygotuj dorsza pieczonego w porach. Niezwykle łatwe i smaczne danie. Z przedstawionych w składnikach aromatycznych przypraw oraz czosnku przygotuj marynatę. Filet z dorsza oczyść i wysusz, a następnie zanurz w marynacie i odstaw na kilka chwil, aby ryba przeszła świeżym zapachem ziół. Dorsza wyjmij na folię, połóż na niego pokrojonego w paski pora i piecz w piekarniku. Pomysł na pyszny obiad możesz serwować z dodatkiem ziemniaczków z koperkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?