Sos beszamelowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
  2. W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
  3. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Opis przepisu:

Sos beszamelowy jest świetnym a do tego łatwym do przygotowania dodatkiem do zapiekanek, mięs, ryb, warzyw, makaronów i innych potraw. Przygotowanie polega na podgrzaniu na patelni masła oraz dodania mąki i mleka. Gdy sos zgęstnieje, przypraw go odrobinkę do smaku i serwuj w sosjerce lub od razu na gotowym daniu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?