Sos beszamelowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
  2. W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
  3. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Opis przepisu:

Sos beszamelowy to podstawa wielu popularnych dań. Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników. Sos beszamelowy stanowi połączenie masła, mąki i mleka. To wystarczy, by stworzyć smaczną, łagodną oprawę dla wielu dań.

Najlepiej przygotować go na chwilę przed podaniem. Wówczas smakuje najlepiej i ma gładką, kremową konsystencję. Jego wykonanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Zacznij od włożenia do rondelka 1,5 łyżki masła i roztopienia jej. Ważne, aby masło się nie przypaliło. Dodaj do niego 1,5 łyżki mąki oraz 1/3 szklanki mleka. Dokładnie rozprowadź całość w rondelku. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Postaraj się usunąć wszelkie grudki. Kiedy sos będzie miał kremową postać, dodaj resztę mleka. Cały czas mieszając go, doprowadź do wrzenia. Dodaj ulubione przyprawy. W podstawowej wersji wystarczą sól i pieprz, ale możesz dodać też gałkę muszkatołową. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, zdejmij go z ognia. Świetnie podkreśli on smak zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych, ale też sprawdzi się w przypadku pieczonej ryby.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?