Czerwona kapusta z jabłkiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 litrów wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Na gotującą wodę wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
  3. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dajemy starte jabłka, sparzone cebulę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Opis przepisu:

Przepis na jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do obiadu, czyli na pyszną kapustę czerwoną z jabłkiem. Kapusta dobrze komponuje się niemal z każdym daniem, ale szczególnie sprawdzi się do obiadu z mięsem w roli głównej. Pamiętaj jednak, by czerwoną kapustę przyprawić Przyprawą JARZYNKA WINIARY, zielem angielskim, liściem laurowym i cukrem, a także dodać do niej charakterne smaki, np. octu, kwaśnych jabłek czy cebuli – tak przyrządzona czerwona kapusta smakuje najlepiej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?