Naleśniki zapiekane z mozzarellą

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO

FARSZ

Przygotowanie:

  1. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru (nabrać w palce) i solą. Wsypać 2 łyżki posiekanej natkę pietruszki, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki (wychodzi 8 szt.).
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  4. Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek. Następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez około10 minut.
  5. Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  6. Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, pozostałą posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
  7. Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.
  8. Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera).
  9. Nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon.
  10. Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Po wierzchu posypać startą mozzarellą.
  11. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić naleśniki i zapiekać około 15 minut.

Opis przepisu:

Zapiekane naleśniki na słono – z mozzarellą, pieczarkami, mięsem mielonym i sokiem pomidorowym. Ta mieszanka gwarantuje wiele wrażeń smakowych, które nigdy się nie nudzą. Wszyscy domownicy będą zachwyceni i gwarantujemy – zyskacie nowych fanów swojej kuchni!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?