Gołąbki inaczej

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 8

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Gołąbki

Sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
  2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej.
  3. Wsypujemy wystudzony ryż. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
  4. Z masy formujemy bardziej podłużne i większe niż zwykle kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem ok. 25 min w 180 st.
  6. Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy.
  7. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka.
  8. Gołąbki podajemy polane sosem.

Opis przepisu:

Pomysł na tradycyjne gołąbki w nieco odmienionej formie. Gołąbki inaczej to kotleciki z ryżu, jajka i ketchupu, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Czym byłyby gołąbki bez intensywnego sosu pomidorowego? Ten pozostaje w przepisie w klasycznej odsłonie – przyrządzamy go na Rosole drobiowym WINIARY, z koncentratu pomidorowego z dodatkiem mąki i śmietany. Brzmi smakowicie, prawda?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • edyta
    robie je drugi raz. pierwszy byl dwa dni temu i zniknely w mgnieniu oka ;-) na prawde bardzo dobre ;-) teraz zrobilam wiecej. a co nie zmiescilo sie w naczyniu zaroodpornym ulozylam w postaci zapiekanki na blaszce i zobaczymy co wyjdzie z tego ;-)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?