1

2

Przepisy

Napoleonka z kremem

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 14 porcji

Pyszna z kremem budyniowym napoleonka dla dzieci i dorosłych. Robiłam też napoleonki na krakersach przekładane śmietaną kremówką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. CIASTO: Ciasto rozmrozić, rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze dwa równe prostokątne placki.
  2. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec ok.20 minut w 200 stop. Wyjąć ciasto i ostudzić.
  3. KREM Szklankę mleka odlać. Resztę przelać do rondla, zagotować.
  4. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.
  5. Następnie dodać margarynę, rozpuścić.
  6. W pozostałej szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę, dodać żółtka, zmiksować.
  7. Przygotowaną mieszankę żółtkową , wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy i zagotowania.
  8. Ciepłym kremem przekładać placki. Ostygnięte ciasto pokroić na prostokąty i dobrze obsypać cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: