1

2

Przepisy

Schab w sosie własnym z pietruszką

5/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Schab można przyrządzić na wiele sposobów. Dzięki temu mięso to nigdy się nie nudzi i za każdym razem pozwala odkryć nowe smaki. Ci, którzy są zwolennikami kuchni tradycyjnej, z pewnością skuszą się na schab w sosie własnym. W takim wydaniu mięso to doskonale sprawdzi się jako potrawa podana podczas uroczystego przyjęcia, ale również jako zwyczajne danie obiadowe. Do schabu w sosie własnym z pietruszką pasują ziemniaki, ale równie dobrze można go serwować bez żadnych dodatków.

Spróbuj także z sosem białym z pietruszką na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij lub również posiekaj.
  2. Wetrzyj w mięso pietruszkę i czosnek, oprósz solą i pieprzem (do smaku), pozostaw pod przykryciem (np.w pojemniku) na ok. 1 godzinę.
  3. W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozpuść kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzuć troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotuj.
  4. Po godzinie mięso obsmaż w małej ilości tłuszczu na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło.
  5. Przełóż do naczynia i gotuj wg. uznania, do miękkości (czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa).
  6. Pod koniec gotowania mięsa wrzuć również pokrojone w plastry ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: