Pikantna pierś z kurczaka

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Plastry szynki pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego kurczaka i szynkę, lekko je zrumienić.
  2. Cukinię pokroić razem ze skórką w małą kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę. Następnie cukinię z cebulą dodać do mięsa.
  3. Dodać też do niego trochę soli i pieprzu, przyprawę do mięs, marynatę i sos (jak ktoś lubi bardzo ostre potrawy, może dać więcej sosu). Wymieszać, lekko podsmażyć.
  4. Dodać śmietanę, wymieszać. Wlać 1/3 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
  5. Podawać np. z ziemniakami.

Opis przepisu:

Jeśli lubisz pikantne potrawy egzotycznych kuchni, to przepis na pikantną pierś z kurczaka z sosem sambal oelek będzie strzałem w dziesiątkę. Sambal oelek to indonezyjski sos w formie gęstej pasty, robiony ze sproszkowanych i utartych w moździerzu papryczek chilli. Jest bardzo ostry, więc trzeba ostrożnie dozować go do potraw. Pikantność indonezyjskiego sosu dobrze łagodzi cukinia i gęsta śmietana.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?