Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 46 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
  3. Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
  4. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
  5. Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
  6. Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
  7. Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
  8. Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
  9. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos neapolitański Italia WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
  10. Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem neapolitańskim.

Opis przepisu:

Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale chcesz spróbować czegoś innego niż sprawdzone leczo? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na zapiekanki z bakłażana i cukinii, które przypominają sandwiche na ciepło! Zapiekanki z cukinii i bakłażana to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Zapiekanki z cukinii i bakłażana będą miały wspaniały smak dzięki Sosowi neapolitańskiemu Italia WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?