1

2

Przepisy

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

5/5 5 9 5 1

porcje: 4 porcje

Kasza gryczana z dodatkiem mięsnym i warzywami to sycący i wartościowy obiad. Aby urozmaicić smak mięsa, jako dodatek proponujemy goździki, aromat kaszy i warzyw wzbogaci zaś Bulion drobiowy WINIARY. Gryczaną kaszę z warzywami i mięsem możesz podać udekorowane posiekaną natką pietruszki. Potrawę z kaszy możesz także wzbogacić o sos sojowy!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj nie zdejmując z „ognia”.
  4. Pietruszkę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Do podgotowanej kaszy dodaj starte warzywa.
  6. Rozmrożonego kalafiora podziel na małe różyczki.
  7. Paprykę pokrój w małą kostkę, a korniszonki w grube plasterki.
  8. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodaj kalafiora i korniszonki.
  9. Całość duś na „wolnym ogniu” około 3 minuty po czym wlej sos sojowy i bulion drobiowy przygotowany z Rosołu drobiowego Winiary.
  10. Przykryj i duś aż kasza będzie miękka.
  11. Przykryj i duś aż kasza będzie miękka. Gdy płyn odparuje nadmiernie, a kasza jeszcze będzie twarda dolej około 0,5 szklanki wody.
  12. Na osobnej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso mielone.
  13. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
  14. Goździki rozgnieć w moździerzu i dorzuć do smażącego się mięsa.
  15. Na patelnię z kaszą i warzywami dodaj przesmażone mięso. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 3 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: