Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 36 min.

  • Porcje 4

5/5 5 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj nie zdejmując z „ognia”.
  3. Pietruszkę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do podgotowanej kaszy dodaj starte warzywa.
  4. Rozmrożonego kalafiora podziel na małe różyczki.
  5. Paprykę pokrój w małą kostkę, a korniszonki w grube plasterki.
  6. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodaj kalafiora i korniszonki.
  7. Całość duś na „wolnym ogniu” około 3 minuty po czym wlej sos sojowy i bulion drobiowy przygotowany z Rosołu drobiowego Winiary.
  8. Przykryj i duś aż kasza będzie miękka. Gdy płyn odparuje nadmiernie, a kasza jeszcze będzie twarda dolej około 0,5 szklanki wody.
  9. Na osobnej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
  11. Goździki rozgnieć w moździerzu i dorzuć do smażącego się mięsa.
  12. Na patelnię z kaszą i warzywami dodaj przesmażone mięso. Całość wymieszaj i duś jeszcze około 3 minut.

Opis przepisu:

Kasza gryczana z dodatkiem mięsnym i warzywami to sycący i wartościowy obiad. Aby urozmaicić smak mięsa, jako dodatek proponujemy goździki, aromat kaszy i warzyw wzbogaci zaś Bulion drobiowy WINIARY. Gryczaną kaszę z warzywami i mięsem możesz podać udekorowane posiekaną natką pietruszki. Potrawę z kaszy możesz także wzbogacić o sos sojowy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?