Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

4/5 4 14 5 1

porcje: 4 porcje

Kotleciki to danie, które uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Odpowiednio udekorowane, z kolorowymi dodatkami zachęcą najmłodszych do zjedzenia posiłku. A co powiecie na kotleciki z kaszy jaglanej i jajek? Pożywne, wartościowe i smaczne danie, które najlepiej podać z Sosem grzybowym Na Każdy Dzień WINIARY. Kotleciki możesz skomponować z małymi kluskami lub ziemniakami puree oraz ulubionym warzywem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie. Po odcedzeniu przełóż do rondelka i wlej 1,25 szklanki wody.
  2. Postaw na gaz, po zagotowaniu zmniejsz go i przykryj pokrywką.
  3. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
  4. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut pamiętając, aby co pewien czas zamieszać. Następnie wyłącz ogień, posól, po wymieszaniu przykryj i pozostaw na 10 minut.
  5. Po tym czasie odkryj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  6. Jajka ugotowane na twardo posiekaj możliwie jak najdrobniej. Następnie przełóż je do miski i dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, pokrojoną natkę pietruszki oraz surowe jajko i przesmażone na suchej patelni pestki słonecznika.
  7. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Zwilżonymi wodą rękoma formuj płaskie, okrągłe kotleciki, następnie obtocz je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
  9. Kotleciki smaż na oleju z masłem na „średnim ogniu”, po około 2-3 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor.
  10. Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  11. Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.