Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

4/5 4 11 5 1
4/5 4 11 5 1
  • Przygotowanie: 34 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 25 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz.
  2. Rosół drobiowy rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę.
  3. Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku bez przykrycia.
  4. Dynię obierz i pokrój w kostkę, przełóż do naczynia do zapiekania, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut.
  5. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw.
  6. Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw solą.
  7. Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. piecz 30 minut.
  8. Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z grillowanych warzyw.

Opis przepisu:


Zachęcamy do sprawdzenia przepisu na nietypową i smaczną zapiekankę - zapiekankę z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią! Proponujemy Ci przepis na danie smaczne i pożywne dla całej rodziny.

Smak zapiekanki z kaszy i dyni podkreślają przyprawy: suszony tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, garam masala i kmin rzymski.

Sałatka z grillowanych warzyw i sok pomidorowy pasują idealnie do zapiekanki z kaszy jaglanej z dynią!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?