1

2

Przepisy

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

292 calories kalorie: 292 kcal / porcja


Zachęcamy do sprawdzenia przepisu na nietypową i smaczną zapiekankę - zapiekankę z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią! Proponujemy Ci przepis na danie smaczne i pożywne dla całej rodziny.

Smak zapiekanki z kaszy i dyni podkreślają przyprawy: suszony tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, garam masala i kmin rzymski.

Sałatka z grillowanych warzyw i sok pomidorowy pasują idealnie do zapiekanki z kaszy jaglanej z dynią!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz.
  2. Rosół drobiowy rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę.
  3. Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku bez przykrycia.
  4. Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia do zapiekania, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut.
  5. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw.
  6. Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw solą.
  7. Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. piecz 30 minut.
  9. Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z grillowanych warzyw.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: