Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj proszek do pieczenia, by pięknie urosło podczas pieczenia.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
2 min
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
5 min
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
10 min
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
50 min
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
3 min
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Krok 2
z
6
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Krok 3
z
6
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Krok 4
z
6
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Krok 5
z
6
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Krok 6
z
6
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
K
Katarzyna
A kiedy dodać olej i dwa razy jest napisane Masło a w użyciu jest tylko raz
Komentarze 3