Królik duszony

Oceń ten przepis!

4/5 4 96 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 48 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 5

4/5 4 96 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  2. Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  3. Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.
  4. Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.
  5. Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.
  6. Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.

Opis przepisu:

Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym i smacznym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym. Jak przygotować królika, by zachować soczystość mięsa? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową.

Jak zrobić duszonego królika? Zacznij od umycia królika pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą ręczników papierowych, a następnie podziel na kawałki. Każdą część oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i usmaż na niej kawałki królika. Smaż ze wszystkich stron, do momentu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Usmażone mięso przełóż do garnka. Dodaj czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Jeśli w trakcie duszenia zauważysz, że wody jest za mało, dolej trochę.

Obierz i pokrój w krążki cebulę. Przesmaż ją na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, nie zmieniając tłuszczu. Dodaj do duszonego królika, dosypując przy okazji łyżkę majeranku. Duś wszystko do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli to potrzebne, dodaj trochę soli i pieprzu.

Duszony królik smakuje wspaniale. Pasuje do niego wiele dodatków – zwłaszcza ziemniaki polane powstałym sosem będą smakowały wybornie. Warto też dodać surówkę lub gotowaną kiszoną kapustę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Grażyna
    Bardzo pyszny królik robiłam według waszego przepisu mieciutki mięsko nie było suche sos do ziemniaków idealny podałam z buraczki mniam mniam. Pozdrawiam

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?