Królik duszony

Oceń ten przepis!

4/5 4 93 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 48 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 5

4/5 4 93 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  2. Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  3. Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.
  4. Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.
  5. Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.
  6. Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.

Opis przepisu:

Królik duszony jest mięsem niezwykle delikatnym. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył królik duszony w sosie własnym. Jak przygotować mięso, by wydobyć z niego soczystość? Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół i warzyw tworzy niezwykłe kompozycje smakowe. Królika polecamy serwować z ziemniakami polanymi sosem i surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Grażyna
    Bardzo pyszny królik robiłam według waszego przepisu mieciutki mięsko nie było suche sos do ziemniaków idealny podałam z buraczki mniam mniam. Pozdrawiam

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?