Kurki po francusku

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
  3. Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
  4. Szynkę pokroić w paski.
  5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
  6. Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
  7. Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
  8. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
  9. Do sosu dodać szynkę i ser.
  10. Sos wymieszać z kurkami.
  11. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
  12. Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
  13. Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.

Opis przepisu:

Kurki po francusku to bardzo ciekawy sposób na podanie tych grzybów. Metoda rodem z kraju, który jest kulinarną kolebką Europy, opiera się na zapiekance z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku. Domownicy będą zaskoczeni sposobem podania i niesamowitym smakiem dania. Spróbujcie sami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?