Kotlety mielone z kapustą pekińską

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 33 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Składniki

Sos

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone mieszamy z przyprawą kebab-gyros, odciśniętą bułeczką, jajkiem i ketchupem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, i dobrze wyrabiamy.
  2. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej.
  3. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
  4. Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru.
  5. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy.
  6. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając.
  7. Kotlety podajemy polane sosem.

Opis przepisu:

Gdy znudzą Ci się zwykłe kotlety mielone, możesz urozmaicić je, dodając do środka ulubione warzywo, na przykład kapustę pekińską. Kotlety mielone z kapustą pekińską są zaskakujące także z innego powodu. Otóż dodajemy do nich ketchup i koncentrat pomidorowy, dzięki którym nabierają intensywnego, pomidorowego smaku. Kotlety mielone podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?