Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 4

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 10-15 minut w osolonym wrzątku, pod przykryciem). Kaszę możesz przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni, by pozbyć się delikatnej goryczki.
  2. Umyty i osuszony szpinak umieść na rozgrzanej patelni. Mieszaj do czasu aż liście się zmorzą. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku i świeżo mielony pieprz.
  3. Połącz masę szpinakową z kaszą jaglaną. Ponownie dopraw do smaku jeśli będzie taka potrzeba.
  4. Formuj kotleciki, które następnie wykładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt miękka, możesz wstawić ją do lodówki by stwardniała. Wtedy kształtowanie placków będzie łatwiejsze.
  5. Piecz kotleciki w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 minut odwracając je w połowie pieczenia.
  6. Podawaj placki z warzywnym hummusem lub sosem pieczarkowym, pomidorowym lub zimnym sosem majonezowym (np. wiosennym Winiary).

Opis przepisu:

Bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Do placuszków świetnie pasuję hummusy ze wszelkich warzyw, pasty typu ajwar czy ciepłe sosy (np. pieczarkowy, pomidorowy z asortymentu Winiary) lub zimne (np. wiosenny Winiary).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?