Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 6

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka mielimy.Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Papryczkę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, siekamy w cienkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek, chili oraz zmielone mięso. Gdy mięso lekko się zarumieni, dokładamy obrane i pokrojone w cienkie talarki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli.
  2. Mięso z warzywami przekładamy do garnka o pojemności co najmniej 3,5 litra. Zalewamy gorącym wywarem. Od razu dodajemy przepłukaną letnią wodą kaszę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka.
  3. Gotujemy przez 15 minut. Fasolę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy do wywaru wraz z odcedzoną z zalewy kukurydzą. Gotujemy jeszcze przez 5-7 minut. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Opis przepisu:

Pikantna, meksykańska zupa z kaszą gryczaną, to świetny pomysł na obiad w upalny dzień. Pikantne dania sprawią, że będzie nam nieco chłodniej. Kasza gryczana dodatkowo wzbogaci naszą zupę i sprawi, że będzie bardziej pożywna. A ukoronowaniem tego wszystkiego jest niesamowity smak, którego długo nie zapomnimy. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?