Mini calzone z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 5

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
  3. Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu.
  5. Posypujemy serem (u mnie w paseczkach) i sklejamy jak pierogi.
  6. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem.
  7. Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, czyli około 15 - 20 minut.

Opis przepisu:

Mini calzone z mięsem mielonym to propozycja prosto z Włoch. Kruche ciasto zawijane jest w kształcie pieroga, kryjąc wewnątrz niesamowity smak. Farsz stworzony jest z: mięsa mielonego, papryki, pomidorów, kukurydzy, sera żółtego, koncentratu pomidorowego, z dodatkiem ziół i przypraw. Zobacz, jak wykonać tę zawijaną pizzę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?