Sałatka z bobem i jajkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 48 min.

  • Porcje 3

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bób płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż bobu. Dodaję po pół łyżeczki soli i cukru. Doprowadzam do zagotowania.
  2. Młody bób gotuję ok. 15-20 minut, a starszy ok. 30 minut. Bób powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
  3. Jajka gotuję na twardo i po ostudzeniu obieram ze skorupek i kroję na ćwiartki. Ostudzony bób obieram.
  4. Na półmisek wykładam pokrojoną sałatę, bób i jajka.
  5. Sos: Majonez łączę z jogurtem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. doprawiam solą i pieprzem.
  6. Gotowym sosem polewam sałatkę. Posypuję całość posiekanym koperkiem i od razu podaję.

Opis przepisu:

Prosta, szybka i sycąca sałatka to doskonała propozycja na każdą porę roku, a zwłaszcza teraz - na upały - kiedy nie chce się stać w kuchni. Sałatkę można wzbogacić o dodatek pomidorków koktajlowych a sałatę zastąpić rukolą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Dana
    Polecam ten przepis sałatka jest pyszna.Ja dodatkowo dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe wyszło super każdy się zachwycał jak przyniosłam na wieczorne spotkanie przy grillu.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?