Ciasto z jagodami bez pieczenia

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 15

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewam zimną wodą (1/2 szklanki) i pozostawiam do napęcznienia.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, po czym łączę jogurtem.
  3. Napęczniałą żelatynę pogrzewam w mikrofalówce do rozpuszczenia. Do śmietanowo-jogurtowej masy dodaję ostudzoną żelatynę, mieszam dokładnie.
  4. Wrzucam umyte i osuszone jagody, delikatnie mieszam.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam biszkopcikami. Wylewam masę, wyrównuję łyżką.
  6. Wstawiam do lodówki aż masa całkowicie zastygnie.
  7. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Ostudzoną galaretką zalewam ciasto, wrzucam jagody i ponownie wstawiam do lodówki.

Opis przepisu:

Ta propozycja to ciasto, które przyrządza się bez użycia piekarnika. Jest niezwykle orzeźwiające, lekkie i mało słodkie. Zamiast jagód możecie użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, winogron itp.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?