Sernik w ciemnym cieście

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 15

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do rondla włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 7 łyżek wody, gotować 5 minut.
  2. Po ostudzeniu wymieszać z 6 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z 6 białek, wymieszać.
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i nadal ucierając, dodawać po jednym jajku i zmielony ser. Wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową, doprawić aromatem rumowym.
  4. Na przygotowaną brytfannę wlać połowę ciasta, rozprowadzić na nim masę serową i wylać pozostałe ciasto.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Opis przepisu:

Aksamitny sernik w ciemnym cieście jest podstawą w domu podczas spędzania w grodzie rodzinnym świąt lub celebrowania urodzin, imienin czy innych ważnych dla nas uroczystości. Sernik jest niezwykle smaczny, a zarazem łatwy do wykonania! Przygotowanie polega na zrobieniu dwóch mas: masy na ciasto i masy serowej. Gdy już je wykonasz, przelej delikatnie do formy połowę ciasta, rozprowadź na nim masę serową i na koniec wylej pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i poczuj, jak roznosi się piękny smakowity zapach w Twoim domu :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?