Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosna to nie tylko dłuższe dni i więcej słońca. Widać ją także na naszych talerzach, zaś młoda kapusta to jeden z jej zwiastunów. Choć istnieje wiele sposobów na to, by smacznie podać to warzywo, jedną z ulubionych i bardziej uniwersalnych potraw jest duszona kapusta z kiełbasą i koperkiem. Jej niezwykły smak podkreśla podsmażana na złocisty kolor cebulka.
Choć przygotowanie tego dania zajmuje około 1,5 godziny, warto poświęcić czas, bowiem jest to doskonała propozycja na obiad na kilka dni. Równie dobrze jednak ten przepis możesz wykorzystać jako dodatek na wielkanocny stół czy na inną specjalną okazję. Zaletą tego dania jest niski stopień trudności.
Zacznij od umycia kapusty i obrania jej z wierzchnich liści. Poszatkuj. Do wody przykrywającej dno garnka włóż pokrojoną kapustę i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do kapusty. Następnie pokrój kiełbasę w grubą kostkę i także dodaj do kapusty.
Kiedy ta już zmięknie, przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło i zasyp je mąką. Po podsmażeniu zalej je wywarem z kapusty, pomieszaj i wlej do garnka z kapustą. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Krok 2
15 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.
Krok 3
10 min
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.
Krok 4
5 min
Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Krok 1
z
4
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, pomijając głąb. Do garnka wlewamy trochę wody, tak aby zakryła dno. Wkładamy kapustę i gotujemy. Gdy zacznie się gotować, przykręcamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Krok 2
z
4
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do garnka.
Krok 3
z
4
Gdy kapusta jest już miękka robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką. Podsmażamy chwilę i zalewamy wywarem z kapusty. Mieszamy i dodajemy do kapusty.
Krok 4
z
4
Koperek drobno siekamy, dodajemy do garnka. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zestawiamy z ognia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
K
Klaudia 12345
Przepis super , tylko jest mały błąd , nie napisała pani dokładnie ile mamy dusić kapustę i czy potem jak dodamy cebulę i kiełbasę to mamy dalej wszystko razem dusić czy gotować .
A
Asia
Tak tak, zagotuj coś w wodzie, która przykrywa tylko dno garnka. Powodzenia jeśli ktos lubi przypalone potrawy.
Komentarze 2