Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 83 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 83 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, rozłóż równo w misce, podziel na cztery części - jedną część odłóż i wypełnij ją mąką ziemniaczaną (odłożoną część ziemniaków dołóż).
  2. Wszystko starannie wyrób. Formuj okrągłe kluseczki i wyciskaj w nich palcem dziurkę.
  3. Gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.
  4. Przygotuj sos: zawartość torebki dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  5. Kluski polej obficie sosem.

Opis przepisu:


Nie wszyscy kulinarni smakosze zdają sobie sprawę, jak szybko i prosto można przygotować ziemniaczany specjał ze Śląska - śląskie kluski z dziurką, które są idealnym dodatkiem do mięs na ciepło.

Wystarczą jedynie dwa składniki – ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana. A do idealnego podania potrzeba jeszcze tylko Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY oraz czerwonej kapusty. Dla bardziej wymagających polecamy roladę nadziewaną boczkiem, ogórkiem kiszonym i odrobiną musztardy, doprawioną pieprzem i solą do smaku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?