Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 24

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto drożdżowe

dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.
  3. Kroimy ciasto na kwadraty.
  4. Nakładamy kajmak.
  5. Zwijamy rogi do środka i formujemy kulkę, układamy w brytfance zlepieniem ku dołowi.
  6. Smarujemy bułeczki mlekiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
  8. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem są słodką propozycją na każdą okazję. Kruche ciasto drożdżowe kryje w sobie kremowe i słodkie nadzienie kajmakowe. Każdy kęs bułeczek jest czystą przyjemnością. Przed podaniem oprósz bułeczki cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?