Kremowe risotto z kurkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 22 min.

  • Porcje 5

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.Kurki dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy na 0,5 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z łyżką masła. Szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone ogonki kurek, a po 1 minucie wsypujemy ryż i często mieszając, smażymy do chwili aż ryż zrobi się lekko przezroczysty.
  3. Wlewamy białe wino i co chwilę mieszając smażymy, a gdy wino odparuje wlewamy mniej więcej po 100 ml wywaru. Kolejną partię wywaru dodajemy dopiero po odparowaniu poprzedniej.
  4. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim mniej więcej przez 2 minuty główki kurek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
  5. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy całe masło oraz starty parmezan. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem, przybieramy risotto główkami kurek, posypujemy ciętym parmezanem oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Opis przepisu:

Kremowe risotto z kurkami to danie idealne na elegancką kolację lub wyjątkowy obiad. Cebulkę i kurki szklimy na oleju z aksamitnym dodatkiem masła, następnie dodajemy ryż, a całość zalewamy białym winem. Aromatyczne, kremowe risotto z kurkami podawaj posypane parmezanem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?