Ciasto z rabarbarem to świetna propozycja na letnie dni! Owocowe, pyszne ciasto z kruszonką spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów. Z powodzeniem możemy je zaserwować zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, imprezy rodzinne i spotkania ze znajomymi. Jak przygotować ciasto z rabarbarem i kruszonką? O czym trzeba pamiętać?
Pyszne ciasto z rabarbarem
Warto wiedzieć, że ucierane ciasto z rabarbarem już od lat cieszy się sporą popularnością w polskich domach. Na uznanie zasługują tutaj sezonowe owoce, które pozwalają doskonale podkreślić aromat i smak dania. Jak przygotować ciasto tego typu? To zadanie nie jest trudne, dlatego nawet początkujące osoby sobie z tym poradzą. Oczywiście trzeba przygotować odpowiednią ilość rabarbaru, a następnie pokroić go na małe kawałki. Ucieramy masło z cukrem i dodajemy trochę soli. Następnie dodajemy jajka, ucierając ciasto przez cały czas. Przygotowaną mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem o smaku waniliowym. Tak połączone składniki mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Ostatnie etapy obejmują przygotowanie blachy do pieczenia, wylanie na niej ciasta i ułożenie umytego rabarbaru. Na wierzchu warto umieścić kruszonkę. Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Ciasto z powodzeniem udekorujemy cukrem pudrem, zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.
Wyjątkowe ciasto
Nie każdy wie, że rabarbar to niezwykle cenna roślina. Ma oryginalny smak i sprawia, że stworzymy niezwykle smaczne niezapomniane ciasto dla siebie i bliskich. Jak widać, przygotowanie takiego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jego smak zachwyci każdego! Kiedy postawić na ucierane ciasto z rabarbarem? To doskonały wybór zarówno na co dzień dla całej rodziny, jak też na urodziny, imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi, czy nawet zabawy w plenerze. Ciasto tego rodzaju jest najlepszym dodatkiem do kawy, zwłaszcza w gorące, letnie dni. Nic więc dziwnego, że tak chętnie gości na stołach w naszych domach.
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką jest często przygotowywane przez panie domu i profesjonalnych cukierników. Można je kupić w cukierni, jednak znacznie więcej radości daje samodzielne przygotowanie w zaciszu domowym. Jeśli chcemy szybko przygotować coś słodkiego do kawy, nie zapominajmy o tej propozycji. Rabarbar znajdziemy nie tylko w przydomowych ogródkach, lecz także w marketach i na targach warzywnych oraz owocowych.
Komentarze 1