Ciasto z kaszą manną

4/5 4 23 5 1
4/5 4 23 5 1
  • Przygotowanie: 18 min.

  • Oczekiwanie: 10 godz. 15 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko, margarynę i cukier wraz z cukrem wanilinowym
  2. Do gotującego się mleka wsyp kaszę i bardzo dokładnie wymieszaj, chwilkę gotując (do zgęstnienia,, ok. 10 minut)
  3. Pod koniec gotowania dodaj kakao i całość wymieszaj
  4. Część herbatników wyłóż na dno foremki, następnie wylej gorącą masę i przykryj drugą częścią ciastek
  5. Ciasto dokładnie schłodź, najlepiej smakuje na drugi dzień. Podawaj polane polewą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi

Opis przepisu:

Wyjątkowo prosty i przepyszny deser, który mogą zrobić nawet początkujący, bo ciasta z kaszą manną wcale nie trzeba piec – wystarczą nam gotowe herbatniki typu „petitki”. Trzeba tylko przypilnować, żeby słodka masa z kaszy manny i kakao, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY, nie przypaliła się nam podczas gotowania :) Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i chłodzimy w lodówce (przykryte folią, bo chłonie zapachy). Podajemy na drugi dzień, z czekoladową polewą, posypane wiórkami kokosowymi. Pyszne z filiżanką gorącej kawy lub kubkiem mleka.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?