1

2

Przepisy

Ciasto z kaszą manną

4/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 8 porcji

Wyjątkowo prosty i przepyszny deser, który mogą zrobić nawet początkujący, bo ciasta z kaszą manną wcale nie trzeba piec – wystarczą nam gotowe herbatniki typu „petitki”. Trzeba tylko przypilnować, żeby słodka masa z kaszy manny i kakao, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY, nie przypaliła się nam podczas gotowania :) Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i chłodzimy w lodówce (przykryte folią, bo chłonie zapachy). Podajemy na drugi dzień, z czekoladową polewą, posypane wiórkami kokosowymi. Pyszne z filiżanką gorącej kawy lub kubkiem mleka.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko, margarynę i cukier wraz z cukrem wanilinowym
  2. Do gotującego się mleka wsyp kaszę i bardzo dokładnie wymieszaj, chwilkę gotując (do zgęstnienia,, ok. 10 minut)
  3. Pod koniec gotowania dodaj kakao i całość wymieszaj
  4. Część herbatników wyłóż na dno foremki, następnie wylej gorącą masę i przykryj drugą częścią ciastek
  5. Ciasto dokładnie schłodź, najlepiej smakuje na drugi dzień
  6. Podawaj polane polewą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: