1

2

Przepisy

Marynowane pieczarki

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 9 porcji

Pyszne marynowane pieczarki. Choć zrobione w domu smakują jak te sklepowe. Doskonały dodatek do sałatek jak i przekąska.

składniki:

Liczba porcji:

Zalewa octowa:

Do słoików:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut nie dłużej!!!
  2. Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, do których wcześniej dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.
  3. W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę. Marynata: Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki.
  4. Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach pieczarki przechodzą marynatą i można je zajadać.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: