Pierogi leniwe z ziemniakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 31 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 43 min.

  • Oczekiwanie 19 min.

  • Porcje 2

4/5 4 31 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić..
  3. Ser twarogowy zmiksować lub przemielić przez maszynkę.
  4. Do sera z zimnymi ziemniakami dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.
  5. Na stolnicy z ciasta formować wałki, spłaszczyć je nożem i kroić w skośne romby.
  6. Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
  7. Wyjmować ostrożnie z łyżką cedzakową.
  8. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Opis przepisu:

Pierogi leniwe z ziemniakami to przepis na wyśmienity obiad. Kluski bazują na ziemniakach i serze twarogowym, przez co są niezwykle łatwe w formowaniu i przygotowaniu. Pierogi otulone są masłem i zarumienioną bułką tartą, przez co posiłek prezentuje się niezwykle smakowicie. Danie sprawdzi się na każdą okazję i na pewno podbije serca wszystkich domowników – a zwłaszcza tych najmłodszych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?