Kapusta biała na gorąco

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
  3. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
  4. Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
  5. Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
  6. Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
  7. Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
  8. Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
  9. Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.

Opis przepisu:

Dla wielu z nas kapusta biała na gorąco to wymarzony dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi, ale równie dobrze sprawdzi się jako niezależne danie. Jak sprawić, by kapusta zasmażana była doskonała? Dodajemy do niej pyszny sos z margaryny i mleka, a także aromatyczne przyprawy warzywne. Jeśli wolisz, białą kapustę zasmażaną możesz podawać także na zimno.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?