Kakaowa babka z dynią

Oceń ten przepis!

5/5 5 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 8

5/5 5 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
  3. Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
  4. Dynie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
  6. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.

Opis przepisu:

Gdy brakuje pomysłu na deser, z pomocą przychodzi… babka. Babka z dynią to niecodzienne połączenie, które jednak nie bez powodu zdobyło wielu fanów. Pięknie pachnąca i smakowicie wyglądająca skusi nawet tych, którzy na co dzień nie gustują w słodyczach. Udekorowana lukrem, będzie prezentować się tak świetnie, że aż żal zjeść. Ale bez obaw – zawsze można upiec nową!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?