Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Pierniczki z żytniej mąki

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 50

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć.
  2. Do roztopionego, przestudzonego miodu wlać spirytus, następnie dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną rozmieszaną w łyżce zimnej wody i wyrabiać ciasto przez pół godziny.
  3. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.
  4. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 30 minut w temp 180 stopni.

Opis przepisu:

Pierniczki to fantastyczna przegryzka, która świetnie wpasuje się w rodzinne posiedzenie przy kawie lub herbacie. Skórka z pomarańczy sprawi, że aromat, który uniesie się w kuchni jeszcze przez długi czas będzie utrzymywał się w naszej pamięci. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?