Pieczone pierożki z jabłkami

5/5 5 6 5 1
5/5 5 6 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 15

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, dodać żółtka, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, cynamon, wymieszać.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać krążki, nakładać jabłka, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi.
  4. Układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.

Opis przepisu:

Pierożki na słodko, które zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Połączenie pierogów i jabłek nie jest często spotykane, co nie znaczy, że nie jest pyszne! Bardzo dobrze smakują w połączeniu ze śmietaną. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?