Żeberka marynowane z piekarnika

Oceń ten przepis!

4/5 4 29 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 7 godz. 30 min.

  • Porcje 5

4/5 4 29 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, pociąć na porcje i dobrze wysuszyć.
  2. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i sokiem cytrynowym ( powstanie coś w rodzaju pasty)
  3. Przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa najlepiej zrobić to ręką i zostawić w lodówce na minimum 5-6 godzin, ale im dłużej tym lepiej.
  4. Zamarynowane mięso ułożyć w formie pomiędzy porcje mięsa wcisnąć cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku.
  5. Posypać kilkoma gałązkami lubczyku, pietruszki, selera, pory i zielonego koperku, podlać mięso 1,5 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 60 minut.
  6. W trakcie pieczenia mięso puści sok i tłuszcz więc jest spora ilośc płynu, ale gdyby go brakowało to trzeba podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 60 minutach blaszkę przykryć i wyłączyć piekarnik, blaszkę z mięsem zostawić w piekarniku jeszcze na 30

Opis przepisu:

Coś dla miłośników pikantnych mięs, czyli żeberka marynowane pastą paprykową. Jeśli żeberka upieczesz z dodatkiem lubczyku, koperku i czosnku, ich aromat z pewnością rozniesie się po całym domu. Lekko pikantne i mocno paprykowe żeberka pieczone zajadaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kiszonymi ogórkami. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?