Jabłecznik z bitą śmietaną

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 20

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Mus z jabłek

Bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
  4. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
  5. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
  6. 3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugom blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.

Opis przepisu:

Jabłecznik z bitą śmietaną to coś, co zachwyci każdego niezależnie od wieku. Idealny deser do herbaty, kawy lub po prostu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Kusi nie tylko smakiem, ale też zachęcającym wyglądem. Zapewniamy, że nie będzie mogli się oderwać od talerza!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?