1

2

Przepisy

Jabłecznik z bitą śmietaną

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 20 porcji

Jabłecznik z bitą śmietaną jest delikatny w smaku

składniki:

Liczba porcji:

Mus z jabłek

Bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać
  2. Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt.
  4. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić.
  5. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną.
  6. 3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugom blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: