1

2

Przepisy

Kotlety z piersi z kurczaka

4/5 4 23 5 1

przygotowanie: 42 minuty

porcje: 5 porcji

Kotlety z piersi kurczaka to doskonały pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Takie danie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego wykona je każdy, nawet najmniej wprawna w kuchni osoba. Możesz go podawać z ziemniakami lub ryżem oraz sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdź nasz przepis na smakowite kotlety z piersi z kurczaka!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć, usunąć błony. Podzielić na mniejsze kawałki, łatwe do rozbicia. Tłuczkiem rozbić z dwóch stron kotlety.
  2. Rozbite kotlety dokładnie z dwóch stron posypać przyprawą do mięs.
  3. Przyszykować trzy talerze mogą być głębokie. Do pierwszego wsypać mąkę przesianą przez sitko, do drugiego bułkę tartą a do trzeciego należy wbić jajka. Jajka należy roztrzepać widelcem i doprawić solą i pieprzem.
  4. Kotlety należy obtaczyć wpierw w mące, później w roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej. Jeżeli zostanie nam troche jajka i bułki to możemy dwukrotnie obtoczyć kotleta w jajku i bułce tartej. Mają wtedy grubszą panierkę.
  5. Po obtoczeniu kotletów, należy przygotować patelnię do smażenia. Na suchą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Gdy olej osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, układamy kotlety na patelni.
  6. Smażymy przez kilka minut z obu stron, aż nasze mięsko nabierze złocistego koloru, wpadającego w brąz.
  7. Propozycja podania kotletów - danie obiadowe.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: