Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 43 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 20

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Kruszonka

Pozostałe składniki

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
  2. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
  5. Na ciasto wyłożyć borówki
  6. Z 1/2 szkl mąki, 5 dag masła i 1/3 szkl cukru zrobić kruszonkę.Ciasto z borówkami posypać kruszonką, odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.

Opis przepisu:

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast. Ciasto drożdżowe z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY wykładamy na blachę, a następnie kładziemy na nie warstwę borówek. Całość przykrywamy pierzynką z kruszonki. Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?