Królik w sosie z rozmarynem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 3

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam porcje królika z każdej strony.
  2. Następnie dodaję przyprawy i  rozmaryn.
  3. Podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.
  4. Miękkie mięso wyciągam na talerz i nakrywam folią, aby nie stygło. Z sosu wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy.
  5. Następnie sos zagęszczam skrobią wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.

Opis przepisu:

Mięso królika jest zdrowe i  delikatne, odpowiednio przyprawione smakuje wybornie. Dzisiejsza propozycja to królik w sosie z rozmarynem i syczuańskim pieprzem. Przepis wbrew pozorom jest prosty, a smak soczystego mięsa jest nie do opisania! Jako dodatek do pysznego obiadu możesz podać ziemniakami lub kaszę gryczaną oraz marynowane buraczki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?