Ciasto z krówką i kawą

Oceń ten przepis!

3/5 3 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 20

3/5 3 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt kakaowy:

Masa:

Poncz:

Masa ze snieżki:

Przygotowanie:

  1. Biszkopt kakaowy:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  2. Dodajemy żółtka.
  3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Dodajemy olej i ocet.
  5. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.
  6. Poncz:We wrzątku rozpuszczamy kawę.
  7. Kawą nasączamy biszkopty.
  8. Masa:Śmietankę ubijamy na sztywno.
  9. Masę krówkową miksujemy.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.
  11. Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
  12. Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.
  13. Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.
  14. Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.
  15. Masa ze śnieżki:Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  16. Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
  17. Masę ze śnieżki wykładamy na masę krówkowo-kawową.
  18. Podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.

Opis przepisu:

Ciasto z krówką i kawą idealne do… kawy! Puszyste i smakowite ciasto zachwyci naszych gości i całą rodzinę. Galaretka cytrynowa WINIARY, sprawi, że zyskamy aromat i smak cytrusów, które doda naszemu deserowi orzeźwienia i apetyczności, której i tak już mamy pod dostatkiem. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?