Proziaki - placki z Bieszczad

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 64

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
  2. Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta.
  3. Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
  4. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
  5. Przewracamy kiedy ładnie podrosną i zarumienią się. Podajemy np. z masłem czosnkowym :)

Opis przepisu:

Proziaki to tradycyjne bieszczadzkie bułeczki na sodzie. Robi się je bardzo prosto. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko czterech składników! Podane z masłem czosnkowym będą wspaniałym drugim śniadaniem. Sprawdź nasz przepis na proziaki - placki z Bieszczad!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?