Ciasto wykwintne

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 20

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto jasne:

Ciasto żółte:

Krem:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
  2. Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
  4. Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
  5. Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.
  7. Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
  8. Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
  9. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.
  10. Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.
  11. Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.

Opis przepisu:

Oto pomysł na pyszne, prawdziwie wykwintne ciasto z galaretką oraz budyniowym kremem. Przepięknie wyglądający deser skusi niejednego łasucha. Proszek do pieczenia WINIARY nadaje puszystości biszkoptowi, który prezentuje się w wydaniu jasnym i ciemnym, z dodatkiem kakao. Szaleństwo w sporządzaniu artystycznego nieładu na cieście z polewy czekoladowej tworzy go wyjątkowym! Koniecznie sprawdź przepis na wykwintne ciasto w naszym wydaniu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?