1

2

Przepisy

Lekki tort jagodowo-malinowy

5/5 5 7 5 1

porcje: 12 porcji

Lekki tort jagodowo-malinowy to owocowe szaleństwo, które przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkości i owoców sezonowych. Tort jest niezwykle prosty w przygotowaniu – poradzi sobie z nim nawet mało wprawiony kucharz. Możesz go przygotować niemal na każdą okazję – sprawdzi się idealnie zarówno przy świętowaniu urodzin, jak i dodatek do kawy przy zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Sprawdź nasz przepis na lekki tort jagodowo-malinowy!

składniki:

Liczba porcji:

Biszkopt (o średnicy 23 cm)

Jagodowe kwadraty z galaretki

Masa śmietanowo-jogurtowa

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder.  Ubijaj do momentu, gdy na pianie zaczną zostawać wyraźne ślady. Wówczas dodaj żółtka i ucieraj chwilę na wolnych obrotach.
  2. Wsyp przesianą mąkę  i dokładnie wymieszaj, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na końcu  wlej sklarowane masło i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Przelej ciasto do tortownicy o śr. 26cm,  wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  4. Piecz 15 minut. Wystudź w tortownicy.
  5. Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy, przełóż na deskę, zdjejmij papier i  przytnij do średnicy ok. 23 cm.
  6. Przygotuj jagodowe kwadraty z galaretki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka i zalej 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Silikonową foremkę z kwadratowymi gniazdami o boku około 4cm posmaruj cieniutko olejem i zalej galaretką. wstaw do lodówki do stężenia.
  7. Przygotuj masę śmietanowo-jogurtową. Galaretki zalej 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Opłucz owoce na sicie i zostaw do odsączenia.
  8. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jogurt grecki utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodawaj porcjami bitą śmietanę, a  następnie wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodaj osączone owoce i delikatnie wymieszaj.
  9. Przygotuj dekorację. Rozpuść galaretkę w 375 ml przegotowanej, gorącej wody. Zostaw do wystudzenia. Umyj i odsącz na sicie owoce.
  10. Wokół biszkoptu zapnij obręcz tortownicy. Bok tortownicy  posmaruj od wewnątrz delikatnie masłem i przyklej paski folii aluminiowej.
  11. Wyjmij z silikonowej foremki jagodowe kwadraty i przyklej do folii aluminiowej  w równych odstępach. zalej masą śmietanowo-jogurtową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki aby masa stężała. Do tężejącej galaretki dodaj umyte owoce i  wylej na wierzch tortu. Ponownie wstaw do lodówki.
  12. Gdy tort dobrze stężeje zdjejmij obręcz tortownicy i delikatnie odklej paski folii aluminiowej. Przełóż na talerz. Do czasu podania trzymaj w lodówce.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: